Voor de bouwwereld heeft BIM het datatijdperk ingeluid. Of het nu gaat om bruggen, huisinstallaties of kantoorpanden – er wordt tegenwoordig een 3D-model van gemaakt. Steeds meer partijen BIMmen in de cloud. Wat zijn de voordelen? En vanaf welke organisatiegrootte bespaar je op de kosten met een hogere Return on Investment (ROI) en lagere Total Cost of Ownership (TCO)?
Een hele reeks van partijen maakt gebruik van tekenprogramma’s als SolidWorks en AutoCAD. Van projectontwikkelaars en architecten, via ingenieurs en adviesbureaus, tot aannemers en renovatiebedrijven – eigenlijk is het binnen de bouw moeilijk een partij te vinden die geen gebruik maakt van BIM. Uit de markt horen we veel enthousiaste verhalen, maar er bereiken ons ook wel geluiden over uitdagingen die CAD-applicaties met zich meebrengen. De loodzware workstations, die worden geïnstalleerd op de werkplek van de tekenaar, hebben een aantal nadelen.
Om de zware tekenprogramma’s soepel te kunnen laten draaien wordt gebruikgemaakt van speciale grafische hardware en krachtige processoren. Dat is al een kostbare aangelegenheid, maar tel daarbij op dat die lokale werkplekken moeten beschikken over een flinke overcapaciteit om piekbelasting op te kunnen vangen.
Vaak horen we ook dat bedrijven de wens hebben om tijds- en plaatsonafhankelijk te werken. Het zou prettig zijn om op locatie nog een aanpassing aan een tekening te doen, maar het is praktisch onmogelijk een zware CAD-machine naar de bouwplaats te verslepen. Ook thuiswerken, zeker sinds het begin van de coronacrisis een gewenste mogelijkheid, wordt op deze manier een utopie. Kortom, er zijn nogal wat uitdagingen rondom het werken met CAD. In de whitepaper ‘CAD in de bouwkeet’ gaan we hier dieper op in.
De uitdagingen die het werken met zware CAD-applicaties met zich meebrengt, hebben veel bedrijven in de bouw ervan overtuigd dat een andere aanpak noodzakelijk is. Zij kiezen ervoor de CAD-software en –data te virtualiseren. Wat houdt dat precies in en wat zijn de voordelen?
Bij virtualisatie worden de CAD-applicaties niet meer geïnstalleerd op dure high-end werkstations. In plaats daarvan verhuizen desktops, apps en data naar het datacenter, waar ze op afstand kunnen worden benaderd door de gebruikers waar die zich maar bevinden. De gebruiker is vrij om te kiezen welk device hij of zij wil gebruiken.
Netwerkoptimalisatie zorgt voor een gebruikerservaring die aanvoelt als werken op de normale wijze, ongeacht de manier van benaderen of het device dat wordt gebruikt. Deze manier van werken verhoogt de efficiëntie en verlaagt de kosten.
De meest complete en doeltreffende virtualisatieoplossing voor 3D-apps is afkomstig van Citrix, reeds geruime tijd leider in virtualisatie en mobiel werken: Citrix Virtual Apps and Desktops. Hiermee kunnen jouw medewerkers met CAD-applicaties, ontwerpdocumenten en 3D-modellen aan de slag ongeacht hun locatie of het device dat ze gebruiken.
Dit kan een laptop in de bouwkeet zijn, maar ook een tablet op locatie bij een klant of een pc bij jouw medewerker thuis. Op die manier kunnen hele teams samen aan de slag vanaf verschillende locaties. Daardoor staan projecten sneller op de rails en verlopen ontwikkelcycli sneller. Gevoelige ontwerpgegevens blijven altijd in het goed afgeschermde datacenter en worden nooit opgeslagen op onbeveiligde devices.
Hoe groter jouw organisatie is, hoe meer baat deze heeft bij virtualisatie. We berekenen graag vanaf hoeveel CAD-gebruikers het loont bij jouw organisatie. Bij een toenemend aantal gebruikers worden de kosten per per gebruiker alleen maar lager.
Bovendien bespaar je met de keuze voor één server in beheerkosten. In de oude situatie moesten alle individuele workstations worden beheerd op het gebied van onder meer CAD-software, antivirus en updates. Hoe meer machines er waren, hoe meer werk er moest worden verzet. Bij de keuze voor virtualisatie wordt een server eenmalig ingericht en hebben alle gebruikers vervolgens toegang tot de juiste applicaties, wat uiteraard efficiënter is.
Je hebt dan ook minder beheerders nodig. Bij sommige bedrijven zien we dat een gang naar de cloud zelfs resulteert in een besparing van meer dan 50% van het aantal fte op de IT-afdeling, hoewel van de overgebleven professionals wel meer kennis wordt verwacht. Een voordeel is ook dat ze voortaan niet van het ene brandje naar het andere hoeven te rennen – het zogeheten ‘Adidas-beheer’ – maar meer grip hebben op de IT-omgeving.
Waar kunnen we je mee helpen?
Wil je een vraag stellen, offerte aanvragen of een afspraak maken met één van onze specialisten? Vul dan het formulier in op deze pagina en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.