Wat is NIS2?
Bekijk de explainer voor een korte versie. Vanaf 2024 versterkt NIS2, een herziene EU-richtlijn, de cybersecurity binnen de Europese Unie door uitgebreidere toepassingsgebieden en strengere beveiligingseisen voor essentiële en belangrijke entiteiten. Het verplicht deze organisaties tot robuuste beveiligingsmaatregelen en het melden van cyberincidenten, om zo een veiliger digitale omgeving te creëren.
NIS2 vervangt de oorspronkelijke NIS-richtlijn en breidt de reikwijdte uit tot een breder scala aan sectoren en bedrijven, met als doel een hoog gemeenschappelijk niveau van cybersecurity te waarborgen. Deze richtlijn is niet alleen van toepassing op kritieke infrastructuursectoren zoals energie en vervoer, maar ook op belangrijke digitale dienstverleners, waaronder cloud computing services en online marktplaatsen.
De kern van NIS2 ligt in het aanscherpen van het cybersecuritybeleid binnen de EU. Het stelt specifieke eisen aan bedrijven om hun netwerken en informatiesystemen te beveiligen. Dit omvat maatregelen zoals het regelmatig updaten van beveiligingssoftware, het beveiligen van netwerkpoorten en het waarborgen van de veiligheid van dataparken.
Een van de meest significante aspecten van NIS2 is de introductie van strengere richtlijnen en verplichtingen voor bedrijven. Dit omvat:
De implementatie van NIS2 zal naar verwachting een significante impact hebben op de manier waarop bedrijven in de EU hun cybersecurity benaderen. Het vereist een proactieve houding ten opzichte van cybersecurity, met een focus op preventie, detectie, en snelle respons op incidenten. Bedrijven moeten ook transparanter zijn over beveiligingsinbreuken, wat zal bijdragen aan een cultuur van verantwoordelijkheid en samenwerking in de strijd tegen cyberdreigingen.
De NIS2-richtlijn markeert een belangrijk moment in de evolutie van cybersecuritybeleid binnen de Europese Unie. Door de lat hoger te leggen voor cybersecuritynormen, streeft de EU ernaar een veiligere digitale omgeving voor haar burgers en bedrijven te creëren. Terwijl de deadline van 2024 nadert, is het essentieel dat organisaties de nodige stappen ondernemen om te voldoen aan de NIS2-richtlijnen, hun cyberweerbaarheid te verhogen en zich voor te bereiden op de digitale uitdagingen van de toekomst.
Wij helpen je graag verder met het implementeren van de NIS2 richtlijnen. Neem contact met ons op voor een oriënterend gesprek.
Wil je meer informatie of heb je een vraag? Neem contact met mij op en ik help je graag verder.